_

Info

 

Alueellisten taidetoimikuntien yhteisen NowHere Finland 2012 –muotoilunäyttelyn teemana on ympäristömyötäinen muotoilu. Ympäristömyötäisessä muotoilussa tuotteet suunnitellaan siten, että ne kuormittavat ympäristöä lähes olemattomasti. Suunnittelussa huomioidaan tuotteen koko elinkaari aina raaka-aineiden valmistuksesta tuotteen hävitykseen asti.

Näyttelyyn järjestettiin kesällä 2011 avoin haku suomalaisille ja Suomessa asuville muotoilijoille ja taidekäsityöläisille. Näyttelyssä haluttiin tuoda esille myös aineetonta muotoilua ja perinteisten teosten lisäksi näyttelyyn oli mahdollista hakea myös teolla.

Valtakunnallinen näyttely herätti kiinnostusta ja hakemuksia saapui yhteensä 149. Näiden hakemusten joukosta näyttelyn jury – kansainvälisesti tunnettu muotoilija Harri Koskinen, Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun tekstiilitaiteen professori Pirjo Kääriäinen, ympäristötaiteen parissa monipuolisesti työskennellyt graafinen suunnittelija Timo Berry ja Hämeen taidetoimikunnan muotoilun läänintaiteilija Paula Susitaival – pyrkivät löytämään todella ympäristömyötäiset tuotteet ja teot.

NowHere Finland 2012 –näyttelyyn valittiin mukaan teoksia ja tekoja yhteensä 47 tekijältä, yritykseltä tai työryhmältä. Valitut työt tuovat näyttelyn teemaa esille monesta eri näkökulmasta. Mukana on kierrätysmateriaalista valmistettuja tuotteita valaisimista koruihin, ekologisia arkkuja ja uurnia, ympäristöystävällisiä tekstiilejä, keramiikkaa, työpajoja – ja paljon muuta.

Alueelliset taidetoimikunnat järjestävät näyttelyn yhteistyössä Suomen käsityön museon ja Taiteen keskustoimikunnan kanssa. Näyttely on osa World Design Capital Helsinki 2012 –vuoden ohjelmistoa.